Egy ideje erősen érzem, hogy növelnem kell étrendemben a vadnövények számát. Végre ezt megtehetem, itt a tavasz, csak kisétálunk, eltekerünk az erdőbe, és tele van finom, ehető vadnövényekkel. Miért olyan szimpatikus? Mint tudjuk a termőföldek "halottak" a szántással felborították és megölték az ott élő élőlényeket akik a föld minőségéért feleltek és a felszántott csupasz föld a nap káros hatása ellen sem tud védekezni. A földeket, kihasználják, nem pihentetik. Nincs vetésforgó, egy területre sokszor évekig ugyanazt a növényt ültetik. Műtrágyáznak, a műtrágya mit is pótol vissza? Szinte semmit hatóanyagok száma általában 3. A zöldséget, gyümölcsöt, gyomírtózzák, permetezik gomba, tetű.... ellen. A terményt nyersen, éretlenül gyűjtik be. Sokszor napokba, hetekbe telik mire a boltokba kerül, ahol előtte, sütik (pl narancs) vagy vegyszerrel beérlelik... mikor van a legtöbb vitamin egy zöldségben, gyümölcsben? Ha érett. Sok gyümölcs, zöldség napot se lát. És már itt az új veszedelem a génmanipuláció. Nem sorolom, még lehetne, de elszomorít.
Nézzünk inkább valami jót, ami még érintetlen és élő, a természet, az erdők, mezők. Kirándulunk egyet, jól érezzük magunkat és közben több napra elegendő zöldeket gyűjthetünk ingyen. Ezek a növények olyan talajban nőnek ahol még meg van a harmónia, a növények tökéletes együttélése, és a földek összetétele egy csoda. Ezek a vadnövények ebből a talajból gyűjtik össze, amire nekik és nekünk is szükségünk van. Sokszor méterekre lemegy a gyökerük, hisz évekig 1 helyen tanyáznak. A legtöbb növény gyógyít és tisztítja a vért, tele van életenergiával. 2 napja ezeket eszem, iszom és hihetetlen az energiaszintem, amit eddig halogattam, most mindent dalolva megcsináltam, mosolyogva ébredek... :-D
A reggeli vadturmixom :
Lóromból (vagy egyeseknek lósóska) készült. Nem kell megijedni nem annyira savanykás, mint a kerti sóska, inkább olyan spenót jellegű. 2 almát és 1 banánt turmixoltam még hozzá. A férjem is ivott egy jó pohárral.
Az ebédem egy vad saláta volt, ilyen izgalmas ízvilágot salátánál még nem tapasztaltam. A zamatos turbolyától ánizsos ízt kapott... Nos igen ezeket a hozzávalókat a sarki boltban nem lehet beszerezni:-)
Vad saláta:
Zamatos turbolya
Ló sóska
Köszvényfű
Medvehagyma
Jégsaláta
2 aszalt olajban eltett paradicsom plusz az olajból kevés a salátára
1 magyar paradicsom:-)
Sárgarépa
Citromlé
Só
Bors
Mandula
Sajtos aszalt zöldség
(Parlagfű)
Hozzávalókat összevágtam 1 tálba tettem, megkevertem. Megszórtam szárított parlagfűvel. Aki allergiás rá az folyadékba keverve fogyassza, hogy ne tudjanak szállni a részecskéi, pl. teaként is jó. Kutya harapást szőrével!
Dobáltam rá mandulát és sajtos aszalt zöldségeket ( répa, cukkini, kápia paprika, aprítva, leöntve fűszeres magtejföllel, majd megaszalva)
Sárgarépás és medvehagymás krékert ettem hozzá, recept érkezik!
Reszkess!!! Mert ha Felsőörse költözöl gyakran foglak útba ejteni ::)) ( Balatonfüreden van nyaralónk )
VálaszTörlésSzép lehetett ez a túra, szégyen de eredeti végzettségemhez képest méltatlanul kevés erdei növényt ismerek, de majd felfrissítem a tudásom.
Olyan szépeket készítettél míg nem voltam, jó őket nézegetni, hát még megkóstolni milyen jó lenne ::))
Gondolhatod hogy megijedtem!:-)))
VálaszTörlésJó lesz majd jössz és együtt kotyvasztunk:-)
Igen szép volt és elég jól átalakított, most mindig a növényeket nézegetem és figyelem, melyiket ismerem meg, melyiket ehetem...
Jó hogy vagy!:-D
Szia Móni,
VálaszTörlésa napokban találtam rá az oldaladra, és olyan érzésem van, mintha rátaláltam volna arra, amit régóta keresek... pedig nem az első nyersblog, amit olvasok, és külföldieket is nézegettem már... Gratulálok a gyönyörűen elkészített étkeidhez, és ahhoz, amilyen szeretettel viszonyulsz a természethez, az élethez... egyben köszönöm is, erőt merítek belőle...
Szia Névtelen,
VálaszTörlésköszönöm szépen, szívet melengető a visszajelzés,hogy hasznos az oldalam!
Örülök, ha segíthetek és örömöt okozhatok, és ha más is felismeri útját az utamban!:-)
Sok sikert és jó egészséget!