2012. november 1., csütörtök

Máktej

Mák: Magas ásványianyag-tartalmánál fogva rendkívül értékes táplálékunk: az olajos magvak közül a mák tartalmazza a legtöbb cinket, mangánt, illetve kalciumot, de foszfor- és vastartalma is dobogós helyezést ér el. A nyugati szakirodalomban a szezámmagot tartják a legütősebb kalciumbombának, ám a mák annál másfélszer többet tartalmaz belőle!

Máktej, nem csak nyers evőknek. A magokból készült tejekkel szuperül ki lehet váltani az állati eredetű tejeket. Én az állati tejet sosem bírtam meginni magában. A magtej isteni finom, talán a mandula és rizstej a legízletesebb, de a máktej is kitűnő.  2 perc alatt kész, olcsóbb, mint a bolti, és ez tuti élő!:)

Mák tej:

1 csésze mák
 2-3 szoros víz

A mákot beáztatjuk  1 éjszakára. Az áztatólevet leöntjük róla majd a mák mennyiségéhez 2-3 szoros mennyiségű vízzel turmixoljuk, vagy ha hígabb tejet szeretnénk még többel. Gézen, harisnyán vagy mosózsákon keresztül kinyomjuk a levét és kész. Turmixolás közben tehetünk bele datolyát, vaníliát, fahéjat így még finomabb.

A megmaradt mákból finom sütemény készíthető.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon jo otlet,en is holnap megprobalom.
En sem birom az allati eredetu tejeket(etelintollerancia) igy a magokbol keszult tejekkel helyettesitem azokat.
Szerentem ajanlani a facebookon egy ausztral raw chef oldalat ahonnan ingyen nagyon sok otletet tudsz letolteni.Keress ra a "girlonraw" oldalra vagy a www.girlonraw.com oldalra.

egy MÁSik Te írta...

Köszönöm az ötletet :) Kipróbáltam, és remek lett. Nyers konyhán élek, jelenleg azon belül is a 80/10/10-en, ami fantasztikus tapasztalatokkal ajándékozza meg a szellemet-lelket-testet. Egy pohár máknedű..hm, bármikor jöhet. A mák az egyik kedvenc növényem.