2014. január 8., szerda

Ananászos-tökös torta

Házibuliban voltunk még novemberben, oda vittem ezt a tortát, hozzátenném, hogy a házigazda nem szimpatizál a sütőtökkel, édességem mégis sikert aratott! Annyira, hogy még a receptet is elkérték:) Ez a süti egy régi tortám átdolgozása. Annyit változtattam a recepten, hogy a krémbe a sütőtök mellé most nem almát, hanem ananászt tettem.

Ananászos- tökös torta:

Alap:

80 gramm lenmag
100 gramm mák
1 evőkanál kókuszzsír
20 datolya
kiskanál fahéj
csipet só

Mákot és a lenmagot megőröljük kávédarálóban, vagy akinek profi turmixgépe van az abban is őrölheti. Beleöntjük a robotgépbe a kimagozott datolyát a megőrölt mákot és lenmagot a többi hozzávalóval és jól összedolgozzuk. A kapott masszát, kicsi csatos forma aljába nyomkodjuk.



Ananászos- tökös krém:

15 datolya
1 kisebb ananász
sütőtök kb. 1/3 annyi , mint az ananász
darabka gyömbér, vagy szárítottból is jó egy késhegynyi
1 evőkanál kókuszzsír ( elhagyható)
1 narancs reszelt héja
1 kiskanál fahéj
2-3 evőkanál útifű maghéj

Ha van profi turmixgépünk ami bírja a terhelést, akkor mindent beleönthetünk, és jól összedolgozzuk. Ha nincs akkor a robotgépünkbe jól összeaprítjuk a hozzávalókat, majd a csatos formába töltjük és elsimítjuk.
Tetejét kókusz chipsszel és mozsárban összetört kakaóbabbal szórtam meg. Közepére fügét és körömvirágot tettem. ( Minden ehető, még a virág is:)

Ha elég türelmesek vagyunk, érdemes a hűtőben pihentetni néhány órát, hogy szépen megdermedjen a kókuszzsír, és az útifű maghéj jól megzselésítse a krémet.




2 megjegyzés:

nemakar_semmit írta...

Ez a recept fantasztikus, hetvegen megcsinalom, a tobbi recepted is nagyszeru.

Sütő Mónika írta...

Köszönöm! Sok sikert és jó étvágyat hozzá!:)