2011. szeptember 29., csütörtök

Édes- savanyúkáposzta tenger és hegy között

Otthon édes otthon...hazaértem!:-)
Ez az egyszerű finomság Görögországban készült, egy kalandos nap után. Mivel borús idő volt elindultam gyalog fel az Olimposz hegyre. Néhány kilométer után úgy döntöttem, hogy letérek az útról és lekanyarodtam befelé az erdőbe. Az erdőből kiérve egy hatalmas, kerek tisztásra értem, amit körbevettek a fák. A tisztás közepén egy régi, öreg szék állt üresen és engem hívogatott. Leültem az idilli környezetben, nézegettem a tájat, a lábam mellett vonuló hangyákat, majd lehunyva szememet elcsendesedtem, meditáltam. Hangos zörej törte meg a csendet, a semmi közepén, hirtelen elgondolkodtam milyen vadállat léphetett ki a bokorból és csinál ekkora lármát...Kinyitottam szemem és jobbra pillantva egy apró sötétbarna mókust láttam meg aki a diófák alatt a száraz leveleket szórta dió után kutatva. Mozdulatlanul figyeltem néhány percig, aztán eltűnt. Imádtam, imádom a mókusokat! A hegyről lesétálva, gesztenyefákat is láttam így szedtem 1-2 marokkal. Csodás környék, mindenütt források, illatozó kakukkfű és oregánó, már érett a kumara is, aminek piros bogyójából csinálják a cipurót, a görög házipálinkát. Ahogy sétáltam lefele, feltöltődve, szinte mámorosan, megrészegülve a természettől egy róka szaladt át előttem az úton. Na ez után már kicsit megszaporáztam a lépteimet, hogy gyorsan leérhessek a  biztonságos tengerpartra...


Strandolás előtt ezt falatoztam. A szerény lehetőségekhez képest, igazán kielégítő finomság született.

Édes- savanyúkáposzta:

mazsola ( 1 éjszakát áztatva)
mandula ( 1 éjszakát áztatva)
savanyúkáposzta
édes kaliforniai, vagy kápia paprika
zöldségzöldje
olivaolaj

Paprikát kockáztam, ez lett az alsó réteg, erre pakoltam a káposztát, a tetejére az összevágott mandulát és mazsolát tettem, majd megszórtam összevágott zöldségzöldjével és meglocsoltam olivaolajjal.

Érik a kumara
Kilátás a hegyről
Szék a semmi közepén
Hegyi hangyák



2011. szeptember 24., szombat

Barack szelet

wow-wow-wow! Na ezt nem hittem volna! Ezt a sütit Görögországban készítettem, nem volt hozzá más eszközöm, mint egy éles kés és botmixer. Szétnéztem a konyhában és a meglévő alapanyagokból összeállt ez a süti a fejemben. 10 perc alatt már a tányéron figyelt:-)

Barack szelet:

Nem piskóta:-)

1/3 csésze mandula (beáztatva minimum 1 éjszakára)
1/3 csésze mazsola beáztatva
1/3 csésze kókusz chips (kókuszreszelék is jó)
1-2 érett barack
csipet fahéj
reszelt citromhéj
vanília
csipet só

Barackokat összevágtam, a beáztatott mazsolával botmixerrel pépesítettem. ( nekem most csak ez volt, de konyhai aprítógéppel egyszerűbb) Beleöntöttem a késsel felaprított mandulát és a többi hozzávalót is és összedolgoztam. Ha túl nedves, mehet még hozzá kókusz vagy egy kanál útifűmaghéj. A kapott masszát formába nyomkodjuk, akár egy csatos tortaformába, vagy kis kerek tortákat csinálhatunk, ha fánkszaggatóba nyomkodjuk, én most ilyen szögleteset használtam. 

A piskóta tetejére barackot kockáztam, és megszórtam összevágott mandulával. Néhány szem szőlővel díszítettem. Az édesebb szájúak összekeverhetnek egy kis citromlevet, mézzel és fahéjjal és a tetejére csorgathatják.....jó főzőcskézést!:-)

2011. szeptember 22., csütörtök

Lenmagos gyümölcs

Görögországban tanyázok. 3 napja felhős és esős idő van, persze ez nem akadályoz meg abban, hogy nagyokat ússzak és sétáljak. Egy séta alkalmával szedtem ezeket a szép gránátalmákat.

Reggelire ezt a tál lenmagos gyümölcsöt ettem.

Lenmagos gyümölcs:

néhány evőkanál lenmag
mazsola
kókusz chips
fahéj
gyümölcs ( szőlő)

Erre sétálgattam...:-)
Lenmagot, mazsolát, kókuszt, fahéjat egy tálba öntjük, engedünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Éjszakára így hagyjuk, reggelre az egész megzselésedik és nagyon finom lesz. Vághatunk bele valamilyen szezonális friss gyümölcsöt, én most szőlővel ettem.

2011. szeptember 20., kedd

Aszalt paradicsom olívaolajban

Végre ismét használhattam az aszalómat, mivel a kertben hatalmas adag paradicsom termett. Megmostam és felszeleteltem , illetve, nem teljesen egyedül, hiszen még a férjem is kedvet kapott és szeletelte a szép, kövér paradicsomokat. A szeleteket tálcára tettük, majd az aszalóba pakoltuk. Hihetetlen, ha elveszti nedvességtartalmát, hogyan össze tud menni... így aztán nem is lett olyan sok, csak ez a két befőttes üveg aszalt paradicsom, amit aztán felöntöttem olívaolajjal. Gyönyörű a színe és az íze...:-)
Igazán hasznos lesz télire.

Szeletelés során maradt a vágódeszkán paradicsom mag, így ezeket összegyűjtöttem, tiszta vízzel leöblítettem egy szűrőben, majd a napon megszárítottam, így jövőre lesz mit elültetni.

A már kiszárított paradicsomot simán, szárazon is el lehet tenni üvegbe zárva, csak akkor használat előtt érdemes beáztatni, hogy megpuhuljon.

2011. szeptember 17., szombat

Füge fagyi/ fig ice cream

Még boldogít minket a meleg, így akár fagyizhatunk is egyet. Fügéből készítettem, mivel most szezonja van. Nekem nincs fagylalt készítő gépem, de ez a fagyi így is krémes lett, és szép gombócokat lehetett formázni belőle. 

Füge fagyi:

1 evőkanál kesudió
3 banán
csipet fahéj
2-3 evőkanál méz (kristályos is jó)
vanília
kb 10 kicsi friss füge
(ha nincs friss lehet aszalt fügéből is, de akkor nem kell bele méz)
A beáztatott kesudiót összeturmixoljuk a hozzávalókkal és a füge 2/ 3- val, a maradék fügét csak belevagdossuk, hogy darabos legyen. Fagyasztjuk, fogyasztás előtt korábban kivesszük, hogy picit kieresszen és szép gombócokat lehessen belőle formázni .

2011. szeptember 16., péntek

Banános-kókuszos csoki torta 2 / Raw Banana-Chocolate Coconut Cake 2

Ma torta nap volt:-) 
Végre volt egy " szabad" napom így egy régebbi receptemet kicsit átalakítottam. Gyorsan, mondhatni kicsit kapkodva készült,  talán látszik is rajt, na meg telefonnal fotóztam, szóval ezt most nézzétek el nekem... próbáltam leegyszerűsíteni a receptet olyan hozzávalókra és mennyiségekre, hogy könnyebb legyen elkészíteni.

Banános-kókuszos csoki torta 2 :

Tészta:

1,5 csésze  mandula

1,5 csésze napraforgó

2 csésze kókuszreszelék

3 púpos kanál kakaópor

1 kiskanál fahéj

késhegynyi vanília

2 citrom reszelt héja

5 kanál méz

fél csésze víz

 

A hozzávalókat aprítógépbe tesszük. Először a szárazakat aprítjuk, majd a nedvesek is hozzákeverjük. Így gyors és ropogós állagot kapunk. Ha nem kell sietnünk és szeretnénk homogénebb állagot akkor a magokat és a kókuszreszeléket is őröljük meg kávédarálóban használat előtt. Én így jobban szeretem...

Csatos formába nyomkodjuk úgy hogy kb. 2 centis pereme legyen körben, mert ez szépen megfogja a krémet és a tölteléket.

2 banánt felszelünk, lehet karikára vagy hosszában is. Én most hosszában szeltem így gyorsabb volt, a banánokat a tortára fektettem szorosan egymás mellé.

 

Krém:

3 avokádó

2 banán

5 evőkanál méz

1 kiskanál fahéj

késhegynyi vanília

3 evőkanál kókuszolaj

4 evőkanál kakaó

Avokádókat, banánokkal aprítógépben krémesre keverünk, majd a többi hozzávalót is beledolgozzuk.

A krémet a banánokra öntjük és egy nagy késsel elkenjük. 

Kesukrém:

4 evőkanál víz

2 evőkanál méz

1/2 citrom leve

1/2 csésze kesudió (érdemes legalább 1 órát vízben áztatni)

Turmixgépbe tesszük a hozzávalókat és krémesre turmixoljuk.

Kesukrémet a tortára öntjük, elkenjük.

Díszítésnek villát tartottam a torta fölé és fahéjat szórtam rá szitával, a villát elvéve a nyoma fehér marad. Kevés kesudiót aprítottam megszórtam vele a torta szélét. Középre egy fügét négyeltem, ezt nem bírtam lehagyni, mert saját termés és roppant mód örültem neki amikor megláttam, hogy végre beérett néhány! :-) Érdemes hűtőben pihentetni, szeletelés előtt, mert szebben szelhető. A tésztát mielőtt megtöltenénk, akár aszalni is lehet 1 éjszakát akkor ropogós állagot lehet elérni.


2011. szeptember 15., csütörtök

Töltött cukkini sajtmártással

Ebédszünetben sokszor haza sietek és összedobok egy friss és gyors salátát. Most valami mást kívántam, így a szabad 1 órámban elkészítettem, és elfogyasztottam ezt az ételt, és még vissza is értem a munkahelyemre, szóval ez egy gyors fogás, persze a mosogatás az későbbre maradt:-)

Töltött cukkini sajtmártással:

Cukkinit 3- 4 centinként felszeleteljük, a belsejét kikanalazzuk.

Töltelék:
1 csésze dió
1 csésze kockázott kápia paprika
szójaszósz
1 evőkanál inaktív sörélesztőpehely
késhegynyi pirospaprika
bors
őrölt kömény
1 aszalt paradicsom
fél gerezd fokhagyma
 Mindent aprítógépbe öntöttem és jól összekevertem. Ha túl nedves, lehet bele tenni egy kevés útifű maghéjat, majd a cukkinikba tölteni.

Sajtmártás:
Inaktív sörélesztő pehely, kevés citromlé, só, szerecsendió, fehér bors, esetleg kicsi fokhagyma pépesítve . Mindent egy kis edénybe teszünk, és annyi vizet adunk ill. keverünk hozzá, hogy folyékony állagot kapjunk.

Sajtszószba beleültettem a töltött cukkinit és megszórtam friss snidlinggel. Néhány fej paradicsommal fogyasztottam.


2011. szeptember 11., vasárnap

Barcelonai vegán étterem

Na mit is válasszak...?
Ilyen volt az asztal
Elégedett vásárló:-)
Hatalmas választék
Gopal vegán étterem Barcelonában

Vegán menü! A hamburger hihetetlen volt!
Férjem kérte, de én is megkóstoltam. Beleharaptam és kezdtem megrágni, amikor jött a gondolat, hogy szerintem ez hús és na gyorsan kiköpöm. Aztán férjem megerősített, hogy itt nem adhatnak húst....szóval a megszólalásig hasonlított egy igazi hamburgerre, az állag a fűszerezés...tudnak valamit!:-) Bizony, hogy tudnak! Már másodszor kerestem fel ezt a helyet, tavaly is izgalmas menüvel szolgáltak. A legjobban a hideg céklalevesük ízlett ami enyhén mentás volt.














2011. szeptember 6., kedd

Andorrában jártam...eco boltot láttam:-D

Igen tudom, már megint eltűntem. Na igen nekem a nyár ilyen! Most Spanyolországban voltam egy csoporttal. Volt elég érdeklődő így Andorrába is elkirándultunk, vissza a spanyol francia határ közé ékelődött aprócska hercegségbe a Pireneusok szívében. Ellátogattunk a fővárosba Andorra la Vellába, elsétáltunk a parlamenthez, na meg vásároltunk, hisz a miniállam még mindig erről szól, sok-sok üzletről. A River áruházban találtunk egy szimpatikus üzletet rengeteg érdekességgel. Vettem is néhány izgalmas dolgot:-) algás tészta (zöldeskék színben), tengeri saláta, miso, számomra is ismeretlen rizsfajták....
Egykori parlament épülete az 1580-ban épült
Panoráma a parlament teraszáról a Pireneusokra
Parlament bejárata, benn gótikus Jézus freskók
Algás tészta:-)

Vega finomságok