2012. április 16., hétfő

Répatorta

Húsvétra készítettem ezt a tortát, mely ismét egy próbálkozás volt. Az aljába zabkorpát is tettem, a gluténérzékenyek helyettesíthetik magokkal, így számukra is fogyasztható. A célom az volt a zabbal, hogy kevésbé legyen olajos, hisz tudjuk, hogy jóból is megárt a sok, és tény, ha az ember egy ilyen tortát kóstol nehéz megállni egy szeletnél....





Répatorta:

Tészta:
100 gramm zabkorpa
100 gramm kókuszdara
2 sárgarépa leve
2 alma leve
kávéskanál fahéj
2 evőkanál méz vagy xilit esetleg stévia
ha szükséges víz, vagy útifűmaghéj


Minden hozzávalót összekeverünk egy tálban. Megkóstoljuk elég édes-e? Ha nem lehet még édesíteni. Ha túl nedves a tészta tehetünk hozzá kevés útifűmaghéjat, ha nem elég nedves és nem tapad össze akkor kevés vizet adhatunk hozzá. A kész masszát egy csatos formába nyomkodjuk.




Répakrém:

2 sárgarépa
2 alma
1 banán
100 gramm paradió vagy dió
kiskanál fahéj
csipet só
2 citrom reszelt héja
2 evőkanál útifűmaghéj
2-3 evőkanál méz vagy egyéb édesítő

A sárgarépákat és az almát gyümölcscentrifugába tesszük. A levét az alaphoz felhasználjuk, a sűrűjét ami fennmaradt a tartóban azt a krémbe tesszük. Hozzá öntjük az előre megőrölt paradiót és a többi hozzávalót. Keverés után megkóstolhatjuk elég édes-e? Ha nem segítünk rajta! :)
A krémet az alapra kenjük.


Díszítés:

A torta külsejét csokival borítottam be. Ahogy a képen is látható 2 színű. Ez azért van mert maradt olvasztott csokim, ami nem nyers, ezzel kezdtem a műveletet, majd készítettem nyers csokit ami a sötétebb színű. Így izgalmas színorgia jött létre:) Kicsit trükkös elkészíteni, íme a folyamat:

Vágjunk egy csík alufóliát ami körbeéri a tortaformát és kb. olyan magas. Erre kicsit magasabban ,mint a torta magassága elkenjük a folyékony megolvasztott csokit. Várunk addig amíg kezd megszilárdulni. Ekkor a tortára helyezzük körbe kívülről, majd betesszük a hűtőbe. Amikor megdermedt leszedjük a fóliát.

Csoki: kakaóvaj, kakaópor, xilit vagy egyéb édesítő..

Torta tetejére kb. 2 banánt szeletelünk fél centi vastagon. Megszórjuk egy- két marok összevágott dióval. Meglocsoljuk kesukrémmel. Ha van arabolt kakaóbabot is szórhatunk rá.

Kesukrém:


50 gramm kesudió beáztatva
méz
víz
fél citrom leve

késhegynyi vanília

Mindent turmixolunk, amíg krémes állagot kapunk.



5 megjegyzés:

SzászErika írta...

Megint nagyon szép amit alkottál!! Persze a hibája a szokásos, nagyon messze van ::))

Sütő Mónika írta...

:) na igen sajna Te is messze vagy...

Miner.hu írta...

Szia!

Mint gasztrobloggernek, szeretném a figyelmedbe ajánlani a gasztro.miner.hu oldalt, ahol a gasztronómiai témájú blogokat jelenítjük meg egy helyen, és az online elérhető Gasztroblogger Szakácskönyvet, ahová blogodból valószínűleg néhány receptet külön is kiemelünk.

Szeretnénk, ha a Te blogod is megjelenhetne oldalunkon, s ehhez hozzájárulásodat szeretnénk kérni (szabályunk, hogy csak azok bejegyzései jelennek meg, akik ehhez hozzájárulnak). A bejegyzésedből csak egy kivonat jelenik meg honlapunkon és esetlegesen egy kis kép: ha valaki el szeretné olvasni írásodat, akkor a blogodra fog eljutni. A csatlakozásnak anyagi vonzata nincs, a bejegyzések első egy-két mondatának listázásához a blog feedjét dolgozzuk fel, tehát semmilyen technikai teendőd sincs. Az eddigi tapasztalatok alapján napi további 50-100 látogatót is jelenthet, ha bekerül valaki a listába.

Amennyiben úgy döntöttél, csatlakoznál hozzánk vagy kérdésed van, kérlek, írj az info kukac miner pont hu-ra!

Üdvözlettel:
Miner.hu

Névtelen írta...

Móni! ez a torta, az valami csoda :) nekem nagyon ízlik :) épp most nasizok :)

Üdv.
Joanna

Sütő Mónika írta...

Joanna!
Ne fájdítsd a szívemet... :D
Igen, emlékszem még az ízére, hmmm különleges, a paradió nagyon feldobta...

Jó étvágyat!:)

Üdv_: Mónika