2011. június 19., vasárnap

Bodzavirág, levendula, meggy aszalva

Aszalok éjjel- nappal. Olyan vagyok, mint egy szorgos hangya aki készül a télre:-) Ez az első nyaram amikor kipróbálhatom az aszalómat így még sok a kísérletezés. Amit most megosztanék az a levendula, bodzavirág és a meggy aszalása. Mindent 42 fokon aszaltam, így sértetlenül megőrzik belső értékeiket. Az aszalóm 9 tálcás így egyszerre több dolog is belefér.

A meggyet megmostam, majd víz alatt kimagoztam, hogy ne fröcsögjön mindenfelé. Első körben így pakoltam az aszalóba, és azt vettem észre, hogy rettentő lassan szárad ki. Így a következő adagnál a meggyeket ketté szedtem, megfeleztem és így pakoltam az aszalóba, így sokkal hamarabb kiszáradt, de így is napokig tartott.


Levendulát bevallom mosás nélkül tettem az aszalóba, mivel saját kertből van és az öntöző is minden nap lemossa. Levendulát a szárával együtt mosózsákba tettem és így helyeztem el az aszalóban. Kb .1 éjszaka alatt kiszáradt, majd a zsákban hagyva összemorzsoltam, összetörtem, így a bimbók, virágok leestek a szárról. A levendulát egy befőttes üvegbe öntöttem így száraz, hűvös helyen sokáig eláll. Lehet belőle finom illatos nyugtató teát, vagy fürdőt készíteni. Sóval összekeverve szép ajándék lehet egy apró üvegben, vagy bele lehet varrni valamilyen anyagba és illatosítónak ill. molylepkék ellen a ruhák közé lehet helyezni...

Bodzavirág: A leszedett bodzát szárastól betettem egy mosózsákba és így megaszaltam. 1 éjszaka után kivettem és zacskóstul összemorzsoltam, úgy hogy a virágok lehulljanak a szárról, majd a virágokat egy befőttes üvegbe öntöttem. Télen teát szeretnék belőle készíteni:-)

Vannak szuperül záródó nejlon zacskóim is, de inkább a befőttes üveget ajánlanám az aszalványok tárolására, mert nekem a molylepke a nejlont is kirágta, és tönkretette a finomságaimat!

2 megjegyzés:

ezisén írta...

Nálam is ez megy, kezdődött az eperrel, aztán cseresznye, most a meggy.
Levendulát még nem szedtem le csak használjuk, mert levendulás citromos keksz lesz a köszönő ajándék az esküvői terítéken, nem nyers de isteni ::))

Sütő Mónika írta...

Epret én is aszaltam, hogy milyen nagyon össze tud menni a szárítástól...Az igen jól hangzik, én is gondolkodtam már levendulás édességen. Izgalmas és gusztusos lehet. Pont reggel gondoltam rád, hogy biztos Te is rendesen elfoglalt vagy, esküvő, kertészet, munka...de úgy szép az élet, ha zajlik!:-) pusza