2011. október 10., hétfő

Zabos körte "pite":

Mivel igyekszem csökkenteni a bevitt zsírok mennyiségét, gondoltam, megpróbálok olyan sütit készíteni amiben nincsenek olajos magok. Finom lett, bár kicsit más, mint az eddigi sütik, a zab eléggé domináns a körte mellett, de így igazán " büntetlenül" lehet falatozni belőle.

Zabos körte "pite":

Alap:

1 banán
1 körte
7 evőkanál zab
narancshéj reszelve
fahéj
ha kell édesíthető, mézzel, steviával...

Aprítógépben eldolgozzuk a gyümölcsöket, majd a többi hozzávalót is belekeverjük. Ha nem elég nedves mehet még hozzá víz is, ha túl nedves egy kis útifűmaghéjjal segíthetünk rajt, de nem kell aggódni, mert ha pihentetjük 1-2 órát a zabpehely felszívja a felesleges nedvességet. A kapott masszát pici csatos formába töltjük és belenyomkodjuk. Erre jön a krém.

Körtekrém:
2 körte
fahéj
2 kanál útifűmaghéj
ha szükséges lehet édesíteni, mézzel, steviával

Mindent aprítógépben jól összekeverünk. Majd a formába öntjük.

Gyümölcslap került a torta tetejére, amit aszalóval készítettem. Lehet bármilyen gyümölcsből, akár turmixolt körtékből is készíteni. A turmixolt pépet az aszaló lapjára kell önteni, majd lesimítani, 0,5 centi vastag maradhat, mert ha eltávozik a nedvesség összemegy. Aszalás előtt megszórtam mákkal. 48 fok alatt érdemes aszalni, hogy a számunkra hasznos vitaminok, enzimek ne sérüljenek. Ha a teteje száraz meg lehet fordítani és tovább aszalni. A kész gyümölcslapból ollóval vágtam ki a kerek formát amit a torta tetejére tettem. Így pihent néhány órát a hűtőben, mire felvágtam a gyümölcslap elég puha lett, így szépen lehetett szeletelni.

4 megjegyzés:

Pfiszterné Nagy Erika írta...

Móni, nagyon szép lett a tortád !
Mi van a tetején? Mik azok az apró kis pöttyök a gyümölcslap tetején? Chia magok? Vasárnap találkozunk a zöldturmix fesztiválon! Puszillak, Erika

Sütő Mónika írta...

Köszönöm!:-)
Mákkal szórtam meg még az aszalás előtt így szépen beleragadt, ill. száradt, a végére. Szuper! Szeretnék nyitásra odaérni, annyi jó program lesz! Akkor vasárnap!:-) Puszi

shiNIN írta...

Ez remekül hangzik :) Én ugyan csak az alsó lap hozzávalóit kevertem össze (a zabpelyhet finomra őrölve), pudingszerű lett, finom volt nagyon :D Az edényben volt egy pici diókrém az első alkalommal (kicsiben kezdtem, de meg kellett ismételni), nem rontotta el ;). A páromnak (friss még a nyersevés nálam, ő ilyen "oké, de ne erőszakold rám, mert én nem" hozzáállást adott elő, viszont kipróbál bármit) szintén ízlett. Osztatlan siker tehát.
A mákkal szórt gyümölcslap pedig új dimenziókat nyitott meg előttem... Köszönöm :D

Sütő Mónika írta...

Szuper! Ez jó, ha kicsit variálod a recepteket, meg a mennyiségeket...én se szerettem soha receptkönyvet használni, meg recepteket másolni, sokkal élvezetesebb kísérletezgetni!:-) Gondolom nagyon finom dióval, az almás változathoz is nagyon menne, sokan a hagyományos almás pitébe is tesznek diót.
Erőltetni ezt nem lehet, majd idővel ha tapasztalja, hogy finom, jó az emésztésének, jobban érzi magát tőle....
Zöldturmixokat ajánlom reggelire, nagyon jó eredményeket lehet vele elérni! Sok sikert, jó egészséget!