2011. november 30., szerda

Ha tél akkor káposzta!

Rengeteg káposztát eszek és elsősorban savanyított formában. Szeretem az ízét, jó az emésztésnek, tele van c- vitaminnal, és igazi nyers táplálék ami mindig kéznél lehet, ha ránk tör az éhség és gyorsan ennénk valamit. Köretnek is kiváló. Még nem készítettem, de azt hiszem ez lesz a következő próbálkozásom, hogy savanyítok. Egyenlőre veszem, méghozzá legszívesebben a Dm-ben, mert ott van bio és nagyon finom.

A képen avokádó, uborka és paradicsom van tökmag olajjal lelocsolva, és középen egy céklás-savanyú káposzta saláta, melybe fele- fele arányba kevertem a 2 hozzávalót. Szezámmaggal megszórtam.

Ha többet szeretnél tudni a  káposztáról! :o)

A fejes káposzta táplálkozási jelentősége
Sokoldalúan felhasználható, nagy vitamin-, ásványisó- és rosttartalmú, az év bármely hónapjában nyersen is fogyasztható zöldségféle.
A fejes káposzta táplálkozási értékét elsősorban a benne található B1-, B2- és C-vitamin adja. C-vitaminból 50 mg/100 g található benne, melyből savanyított állapotban is 80–85%-ot őriz meg. 2–3% fehérjét és 1,5–2,5%-nyi cukrot tartalmaz.

Nyers savanyú káposzta-lé:A Kneipp-kúra névadója is ismerte a savanyú káposzta varázserejét. "A gyomor és a belek seprűjének" nevezte, mivel erősíti a bélflórát, megsemmisítí a rothasztó baktériumokat.
Fogyasztása szénhidrátszegény étrendnél is megengedett.
Léböjt, lékúra esetén leve a glaubersónál kíméletesebben tisztítja a bélrendszert (böjti napok előtt fontos). Háromnegyed liternyit igyunk meg félórán belül, kis kortyonként.
Alkohol okozta májbetegség
A májcirrózis vagy májrák a rendszeres és nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás következménye. Glutamin, illetve a nélkülözetlen aminosav tartalma teszi lehetővé, hogy a káposzta a májbetegség gyógyításához is hozzájárul. Az alkohol romboló hatásának enyhítésére már hagyományos a káposztaleves, illetve a savanyú káposzta levének fogyasztása.

Egészséges táplálék
A nyers savanyú káposzta több tejsavbaktériumot tartalmaz, mint a joghurt. Magas a C-vitamin tartalma, ami igen fontos volt télen az északi vidékeken, mikor nem volt mélyhűtés és déli gyümölcs import. James Cook kapitány felfedező útjain mindig vitt bőven magával hajóján a skorbut ellen.

Savanyú káposzta só nélkül
A hagyományos savanyított káposzta víz, só, fűszerek hozzáadásával készül. A fermentációt a káposzta levében természetesen előforduló tejsavbaktériumok indítják, míg a só megakadályozza más mikrobák kifejlődését. Kefirgomba hozzáadásával kiküszöbölhetjük a só használatát. 

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia,

Azt szeretnem megkerdezni, a savanyitast kiprobltad azota?
Koszonom!
Anna