2011. október 19., szerda

Gyümölcskenyér

Egyre hidegebbek az éjszakák, így leszedtem a maradék fügét, és abból készítettem gyümölcskenyeret. Tiszta ünnepi hangulatom lett tőle. Imádom karácsony környékén, ezt a csemegét, igaz eddig csak sütött változatát próbáltam. Mondanom se kell percek alatt elfogyott, és néztek rám értetlenül, hogy csak ennyi volt? Nos igen, mivel kísérleti jelleggel készült, de annál finomabb lett:-)

Gyümölcskenyér:

560 gramm friss füge, ha nincs helyettesíthető beáztatott aszalttal
160 gramm mandula
160 gramm pekán dió ( sima dió is jó)
2 evőkanál útifűmaghéj
2 késhegynyi fahéj
1 késhegynyi szegfűszeg
1 késhegynyi vanília
ha nem elég édes méz (én nem édesítettem, mert a füge és az aszalt gyümölcsök édessé tették)
1 citrom héja reszelve
1 narancs héja reszelve
Ízlés szerint aszalt gyümölcsöket és diót keverhetünk a tésztába. Én diót, aszalt meggyet, áfonyát, mazsolát és cseresznyét tettem bele, mindenből úgy 1 maroknyit.

Aprítógépbe tettem a mandulát és a diót, összedaraboltam, majd a fügét is beletéve egy tészta szerű masszát kaptam. Hozzáadtam a többi ízesítőt és az 1 kanál útifűmaghéjat, jól összekevertem, majd a végén kanállal hozzákevertem az aszalt gyümölcsöket és a diót. Aszaló tapadásmentes lapjára szórtam kb. 1 evőkanálnyi útifűmaghéjat, rátettem a tésztát és megformáztam a gyümölcskenyeret az útifűmaghéjba meghengergetve. Aszaltam úgy 12-14 órát, majd fél centis szeletekre felvágtam. Már így is fogyasztható, de a szeleteket is érdemes még 2-3 órát aszalni. Ha hosszabb ideig el szeretnénk tenni praktikus teljesen megaszalni, amíg száraz nem lesz.

2 megjegyzés:

ezisén írta...

Kipróbáltam, és nagyon nagyon finom ::))

Sütő Mónika írta...

Örülök:-) Friss vagy aszalt fügéből?