2012. január 29., vasárnap

Egy jól bevált receptet készítettem el kicsit más külsővel. Ellenállhatatlan...


 Almás- fahéjas gyümölcskenyér:

400 gramm mandula
100 gramm kókuszdara
10 evőkanál kókuszolaj
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
2 késhegynyi vanília
5 késhegynyi fahéj
2 késhegynyi szegfűszeg
1 darabka gyömbér ( ez elhagyható annak aki nem szereti)
Plusz mehet bele: dió, kesudió, aszaltmeggy, aszaltszilva, aszalt sárgabarack, mazsola, 1 friss alma. Minden összevágva, a végén mehet a kész tésztába.



kb. 9 evőkanál méz (tanácsos a végén beletenni, és ha nem elég édes még mehet hozzá méz vagy egyéb édesítő)
 
+ tetejére virágnak alma szeletek

A beáztatott mandulát kétszeres mennyiségű vízben turmixoljuk, majd egy szűrőzsákba öntjük. Kinyomkodjuk a levét így lesz jó sok finom mandulatejünk. Ha nincs szűrőzsák, jó egy nejlonharisnya is, én mosózsákot szoktam erre alkalmazni. A kókuszdarát kávédarálóban, vagy turmixgépben, megőröljük. A jól kinyomkodott mandula pépet tálba öntjük és mehet hozzá a többi hozzávaló. A fűszereket folyamatosan adagoljuk, hogy saját ízvilágunknak megfeleljen, érdemes kóstolgatni a tésztát. Ha a tészta kész mehet hozzá az extra mag és aszalt gyümölcs. A kész masszát  fánk szaggató formába nyomkodjuk, majd az aszaló tálcájára helyezzük. Tetejére almaszeleteket teszünk, melyekből virágot formázunk, és megszórjuk fahéjjal. Betesszük az aszalóba. 3-4 óra után fogyasztható.


Csokiöntettel tálaltam:
Beáztatott kesudió turmixolva, mézzel , vízzel, kakaóporral és kókuszolajjal.

Nincsenek megjegyzések: