2012. január 15., vasárnap

Gyümölcsös müzli szelet

Anyukám néhányszor kóstolta a nyers müzli szeleteimet és nagyon ízlett neki. Többször megjegyezte, hogy szeretné, ha készítenék neki egy nagyobb adagot, hogy ő is egészségeset rágcsálhasson. Nos a Jézuska teljesítette vágyát, mert kapott egy nagy zacskó gyümölcsös müzli szeletet!:) Most mesélte, hogy minden nap ez a reggelije. Persze keveset magunknak is félretettem belőle, rájárt a család, így hamar elfogyott. Jöhet a következő adag....




Gyümölcsös müzli szelet:

200 gramm kókuszreszelék (kávédarálóban vagy turmixgépben porrá őrölve)
200 gramm napraforgó
200 gramm mandula
200 gramm zabpehely
7 alma
2 banán
250 gramm mazsola
100 gramm aszalt meggy
200 gramm sárgabarack ( késsel felaprítjuk)
4-5 késhegynyi fahéj
narancs olaj vagy reszelt narancshéj 3, 4 narancsé
juharsziruppal édesítettem, lehet agávéval vagy mézzel, steviával

A beáztatott és lecsepegtetett magokat aprítógépbe tesszük és megfelelő méretűre eldolgozzuk. Lehet teljesen apróra is vagy nagyobb ropogósabb darabokra is hagyni, kinek mi a szimpatikusabb. Almát és banánt turmixolunk, majd ezt a pépet a magokra öntjük és a maradék hozzávalóval elkeverjük. Édesíteni a végén érdemes, mivel már az aszalt gyümölcsök és a turmix is ad neki édességet, nem kell hozzá sok édesítő. Azzal is érdemes számolni, ha megaszaljuk még édesebb lesz kicsit.

Ha kész a massza, kiborítjuk az aszaló tapadásmentes lapjára, elkenjük. Én 1 centi vastagra hagytam, de lehet vékonyabb is kinek mi a szimpatikus. 2-3 óra aszalás után át lehet fordítani egy másik tálcára és leszedni róla a tapadásmentes lapot, majd így tovább aszalni. Amikor elég száraznak ítéljük, deszkán éles késsel felvágjuk. Amikor kihűlt légmentesen bezacskózzuk . Hűtőben tárolva megnövelhető az eltarthatósága.

Nincsenek megjegyzések: