2012. január 12., csütörtök

Nyers kenyér /Raw bread

Gittánál láttam egy szimpatikus kenyér receptet, ez ihletett meg, és így készült el első kenyér alakú és jellegű nyers kenyerem. Igazán finom, 1-2 óra aszalás után pihe- puha állagot kapunk, kopogósra aszalva pedig sokáig eláll. Nagy adag salátával bármikor varázsolhatunk magunknak egy gyors és laktató ételt. Azért csak óvatosan a mennyiséggel, hiszen a lenmagnak magas az olaj tartalma!

Sárgarépás- magos kenyér:


60 dkg őrölt lenmag (barna, vagy sárga)
1 alma
1 sárgarépa
1 teáskanál só
késhegynyi őrölt kömény
1 evőkanál utifűmaghéj (elhagyható)
1-2 evőkanál napraforgó

Almát és a sárgarépát turmixoltam, majd egy nagy tálba öntöttem. Hozzákevertem a kávédarálóban megdarált lenmagot, sót, köményt. Egy kenyértészta szerű állagot kell kapni. Ha puha mehet hozzá 1 kanál utifűmaghéj, ha kemény akkor kicsi víz. 1-2 evőkanál napraforgót is belegyúrhatunk. Ha kész egy deszkát meghintünk napraforgóval, szezámmaggal esetleg utifűmaggal és veknit formázunk. Felszeleteljük és az aszalóba tesszük. 1-2 óra után fogyasztható, így hűtőben egy hétig eláll. Ha tovább aszaljuk nő az eltarthatósága...




11 megjegyzés:

Pfiszterné Nagy Erika írta...

Szia Móni,
Nagyon jól néz ki a kenyered!
Milyen érdekes! Hasonlót készítettem én is ma. Nem sokára felteszem majd a blogra, de az hamburger lett. Biztosan finom lett a tied is ! Nagyon gusztusos!
Puszillak, Erika

Sütő Mónika írta...

Szia Erika,
köszönöm!
Valaha én is csináltam hamburgert,valahol fenn van a blogon, de akkor mandulát és padlizsánt használtam a tésztájához, megszórva szezámmaggal....jó volt, és guszta:) Biztos a tiéd is fincsi és szépséges!

shiNIN írta...

Szimpatikus recept, egyszerű, tele általam kedvelt dolgokkal. Már gondolkodtam nyers kenyérben, de sose jutottam odáig, hogy megcsináljam... De ez túl csábító :)
Mostanában rengeteg kenyeret ettem, főleg ahhoz képest, hogy én annyira nem vagyok kenyeres :( A párom az s folyton van egy csomó jó kis házi kovászos kenyér, túl kényelmes a téli lusta nekem. De most már ideje váltani. Már egész elfeledkeztem arról, hogyan eszik egy nyersevő, pedig nekem is volt már olyan napom probléma nélkül.
Bocs, ez csak így jött, most épp lelkes vagyok, hogy újra neki tudok vágni ennek az érdekes útnak, ami a nyersevés, a Te blogod rengeteget segít ebben, fantasztikus dolgokat csinálsz, amiknek nehéz ellenállni :D Nem érek rá mindenféle blogokat olvasgatni, de a Tiedet időről időre felkeresem, nagyon érdemes :) Csak így tovább!

Sütő Mónika írta...

Köszönöm!:)
Igen, tudom miről beszélsz. A pékárukkal is lehet egyfajta függő kapcsolatba kerülni, és a legtöbbször a leggyorsabbnak és legegyszerűbbnek egy szendvics készítése tűnik. Ajánlom helyette, hogy mindig legyen otthon salátához hozzávaló. Én fogtam a reszelőt és szeltem egy nagy tálba céklát, káposztát, répát, almát, zellert...és lefedve betettem a hűtőbe. Ha éhes vagyok csak előveszem és szedek belőle, nyomok rá citromlevet, kicsi olajjal meglocsolom, esetleg fűszerezem. Gyors, olcsó és egészséges...remélem marad a lelkesedésed, és köszönöm, hogy leírtad, nekem is erőt ad, a figyelmed, és bizony jó tudni, hogy más is hasonlóan gondolkodik!:)

shiNIN írta...

{Kissé elragadtattam magam, szokásom, majd igyekszem nem teleírni a blogod hozzászólás szekcióját...}
De kenyérrel nem is igazán tudok jóllakni. Fura, de ez van. Egyszerre túl sok kalória túl kevés élvezettel és hiányérzettel.
A saláta jó dolog, de önmagában kissé karcsúnak tűnik, az a néhányfajta, amit kedvelek, kifejezetten kalóriaszegény. Az én kedvencem a szójaszószos zöldség őrölt lenmaggal finoman megszórva. Tegnap főleg borsó volt benne, nem évszakhoz passzoló, de finom és nyáron is fagyasztottat veszek, mert az sokkal zsengébb, mint bármelyik más, kivéve a sajátot. Zsenge borsó... MIÉRT nem eszik az emberek alapból nyersen? A cukkini is reveláció volt, a nyersevéssel való találkozásom előtt eszembe se jutott megkóstolni nyersen. Aztán meglepődtem és napokig nyers cukkinit ettem, balzsamecettel vagy szójaszósszal :D
Én megyek a jó irányba, közben állandóan azt olvasom, hogy a gyerekek nem esznek gyümölcsöt és zöldséget. Komolyan, miért? Mit esznek, ha zöldséget nem? Mi nem csábító egy finom, lédús gyümölcsön? Fel nem fogom.

Sütő Mónika írta...

Igen a kenyér tény, hogy nem ad kielégülést!:) De egy jó saláta ami ropogós, lédús csupa szín, fokozva íze fűszerekkel az már azért testet lelket megörvendeztető! Ha üresnek ítéled így eleinte, tehetsz hozzá ezt-azt. Pl. mint átmeneti étel keverheted, rizzsel vagy kölessel. Tehetsz rá, gabonakolbászt, vagy tofut, és akár nyers fasírozottal vagy napkeksszel is ropogtathatod....a lényeg, hogy idővel, ha sok élőt eszel észreveszed, hogy a legegyszerűbb dolgok ízek lesznek kívánatosak, és laktatóak. Nyáron elvagyok gyümölcsökön, sima salátán és nem vágyom bonyolult aszalt nyers lakomákra....édességnek néha fagyasztok turmixot amit jégkrémként elfogyasztok.A nyers borsót én is imádom, sőt a zsenge leveleiből salátát is készítettem. A cukkini bizony nekem is rögtön a kedvencem lett, paradicsomszósszal wow! Az én kicsi Emmám szereti a gyümölcsöket, de ő ezt szokta meg. Oviban is megszavazták, hogy heti 1x minden gyerek visz az oviba egy zacskó gyümölcsöt. Így a sima ovis adagnál jóval többet kapnak. Mondták is az óvónénik, hogy délben már minden gyerek sorban áll a wc-n mert jót tesz az emésztésüknek. Nálunk a családban szeretik a gyerekek a gyümölcsturmixot is, és ha jégkrémnek megcsinálom tuti a siker:) Írj csak sokat! Szeretem!

Irhatnám írta...

Kedves Mónika! Nagyon örülök, hogy rátaláltam a blogodra, igazi kincs nekem. Én júniusban kezdtem el a nyerstáplálkozást, és a mai napig úgy 80%-ban nyerset és élőt eszem, a 20% az általában héjában sült burgonya, ritkán egy fél hagyományos zsemle pirítva, párolt gomba fűszeresen. Nyáron én sem kívántam a gyümölcsökön kívül mást, és nagyon egyszerű volt a táplálkozás. Most azért már hiányzik a tartalmasabb étel, főleg, hogy a testnek fűtenie is kell magát ilyen időben:) Élő kenyeret már csináltam, kis lapokat szoktam, és kréker szerüen megszárítom, és zöldségekkel, avokadó krémmel, stb. eszem. Így még sosem készítettem ahogy fent írod, de ma próbálom ki. Egy másik recepted a barátfüle is nagyon tetszik, azt is készítek ma, kislányomat meglepem, és holnap viszem a finomságot kollegáimnak is. Szóval köszönet érte! Ildikó

Sütő Mónika írta...

Kedves Ildikó!
Wow le a kalappal, jól haladsz a 80-20 % nagyon jó arány. Igen a nyár roppant egyszerű, bár ha belegondolok, nekem télen is a gyümölcsök kerülnek túlsúlyba zöld levelekkel, este meg egy sali a vacsi, és igen nálam is becsúsznak még hőkezelt ételek...
Mindíg örülök a hozzászólásoknak mert legalább látom, hogy olvasgatnak, szóval köszönöm!
További jó egészséget és sikeres alkotást az élő ételek világában!
Szeretettel: Mónika

Névtelen írta...

Kedves Mónika!

Nagyon jók, amiket készítesz, szívesen kipróbálnám én is ezt a fajta étkezést.
Mindenhol írod az aszalóba rakást, nekem sajnos nincs, sütőbe lehet rakni egy kicsit.
Köszi

Névtelen írta...

Bocsi a nevem lemaradt, Maya vagyok

Sütő Mónika írta...

Kedves Maya!

Sütőben, is lehet szárítani, a lényeg , hogy a minimumra legyen beállítva, meg az ajtaját is résnyire ki lehet nyitni így a nedvesség meg a felesleges hő is eltávozik. Télen van aki radiátoron aszal... :)