2011. december 13., kedd

Muffin gyümölcskenyér kesuhabbal

A tésztája olyan, mint a mézeskalácsé, csak felturbóztam magokkal és aszalt gyümölcsökkel. Működik!   :)


Muffin gyümölcskenyér kesuhabbal:

400 gramm mandula
100 gramm kókuszdara
10 evőkanál kókuszolaj
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
2 késhegynyi vanília
5 késhegynyi fahéj
2 késhegynyi szegfűszeg
1 darabka gyömbér ( ez elhagyható annak aki nem szereti)

Plusz mehet bele: dió, kesudió, aszaltmeggy, aszaltszilva, aszalt sárgabarack, mazsola, 1 friss alma. Minden összevágva, a végén mehet a kész tésztába.


kb. 9 evőkanál méz (tanácsos a végén beletenni, és ha nem elég édes még mehet hozzá méz vagy egyéb édesítő)

A beáztatott mandulát kétszeres mennyiségű vízben turmixoljuk, majd egy szűrőzsákba öntjük. Kinyomkodjuk a levét így lesz jó sok finom mandulatejünk. Ha nincs szűrőzsák, jó egy nejlonharisnya is, én mosózsákot szoktam erre alkalmazni. A kókuszdarát kávédarálóban, vagy turmixgépben, megőröljük. A jól kinyomkodott mandula pépet tálba öntjük és mehet hozzá a többi hozzávaló. A fűszereket folyamatosan adagoljuk, hogy saját ízvilágunknak megfeleljen, érdemes kóstolgatni a tésztát. Ha a tészta kész mehet hozzá az extra mag és aszalt gyümölcs. A kész masszát szilikon muffin formába nyomkodjuk, majd a formából kivéve betesszük az aszalóba. A külsejét ropogósra aszaljuk, a belseje még puha.



Csokit csurgattam rá. Kakaópor, kókuszolaj, méz, fahéj.

Kesuhab: Beáztatott kesudió turmixolva, mézzel , citromlével, 1 evőkanál kókuszolajjal a sűrű krémet hűtőben pihentetjük, aztán 2 evőkanállal már lehet ilyen formát csinálni belőle a muffinok tetejére.

2 megjegyzés:

Judit írta...

szia, mennyi ideig aszaltad a muffint? köszi!

Sütő Mónika írta...

Szia! Elég néhány órát aszalni, én 5 órát is aszaltam. Persze ez a süti is olyan, hogy aszalás nélkül is finom és fogyasztható, de úgy még izgalmasabb, illetve mondhatni sütött hatása van, ha megaszaljuk és kívül már ropogós, de a belseje még puha.