2012. március 30., péntek

Egzotikus müzliszelet


Egzotikus müzliszelet:


200 gramm zabpehely ( elhagyható )
200 gramm napraforgó ( áztatva minimum 1 éjszakát)
200 gramm mandula ( áztatva minimum 1 éjszakát)
200 gramm mazsola ( áztatva 1 éjszakát)
200 gramm sárgabarack ( áztatva 1 éjszakát)
100 gramm szezámmag
3 banán
3 alma
1 ananász
1 evőkanál fahéj
csipet só

A beáztatott magokat lecsepegtetjük, aprítógépben daraboljuk. Kiöntjük egy tálba. Az aprítógépbe beleöntjük a lecsepegtetett mazsolát, banánokat, összevágott almákat és az ananász felét felkockázva. Jól eldolgozzuk, úgy hogy pépes állagot kapjunk. Hozzákeverjük a sót és a fahéjat. Ha ez kész ráöntjük az aprított magokra. A maradék ananászt és a sárgabarackot apró kockákra vágjuk, kinek mi a szimpatikus, fél vagy egy centis darabokra. Hozzákeverjük az egész masszához, majd a végén a zabpelyhet és a szezámmagot is beledolgozzuk. Ilyenkor meg lehet kóstolni, mennyire édes. Aszalás után még édesebb lesz, mert koncentrálódik benne a gyümölcscukor. Ha kívánatos lehet édesíteni mézzel, bár én nem szoktam. Kész a tészta, de ha van otthon érdemes még hozzákeverni, aszalt meggyet esetleg áfonyát, mazsolát. Mivel gyerekeknek is készül ezért ötletes formákat is adhatunk a müzlinek. Nagyon egyszerű és gyors például fagylaltos kanállal kis halmokat készíteni belőle. Fánkszaggatóba nyomkodva, kerek korongokat kapunk. A hagyományos müzliszelet alakot úgy lehet készíteni, hogy a masszát eloszlatjuk az aszaló tálcáján, a tapadásmentes lapon. Ha ez nincs akkor egy tepsin, ami ki van bélelve sütőpapírral. Kb. 1 centiméter vastagon kell elkenni a masszát és mehet az aszalóba. 40 fokra, vagy a sütőbe, hasonló hőmérsékletre. Kissé kinyitva a sütő ajtaját nem melegszik be annyira, így nem sérülnek az enzimek és vitaminok. Aszalás közben érdemes egyszer megfordítani, hogy mindkét oldala kiszáradjon. Éles késsel felszeleteljük. Aszalási ideje, kb. 12 óra, ha jól megaszaljuk akkor hűvös helyen légmentesen elcsomagolva 1 hónapig is simán eláll. 

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Mónika, nagyon szeretném,ha már nem az internetről kellene lemásolnom a csodás receptjeidet, hanem a könyvedből, már készíthetném is. Reménykedhetek? Kezdő nyers-fogyasztó.

Sütő Mónika írta...

Köszönöm, kedves vagy ! Nem tűnik túl egyszerűnek egy könyv összehozása, de igaz, hogy már elég sok receptem van...ősszel, vagy télen talán belevágok és összehozok egyet:)