2011. május 22., vasárnap

Krémes eper torta /raw creamy strawberry cake/

Hétvégén ünnepeltük anyósom születésnapját, neki készítettem ezt a fincsi eper tortát. Ugye milyen szép, és még egy jégesőt  és a hosszú utat is kibírta. Bizony hatalmas vihar volt szombaton Veszprémben és környékén. Elindultunk Pápáról a hőségből és megérkeztünk a mindig szeles Veszprémbe. Finom lett a torta, Emma is imádta, hiszen az eper a kedvenc gyümölcse. :-D

Krémes eper torta:

Alap:
2 kávédarálónyi mandula
2 kávédarálónyi napraforgó
3 kávédarálónyi kókuszreszelék
2 kávédarálónyi zabkorpa ( elhagyható)
vanília
fahéj
csipet só
6 evőkanál mazsola
méz
reszelt citromhéj ( 2 citromét tettem bele)
1 evőkanál kókuszolaj
kevés víz

A mazsolát beáztattam és kevés áztatóvizével turmixoltam. Mindent megdaráltam kávédarálóban, majd a többi hozzávalóval egy tálban összekevertem a mazsolapéppel. Ha nem áll össze még mehet hozzá víz, ha túl nedves tehetünk még bele zabkorpát. A masszát csatos torta formába nyomkodtam, úgy hogy körben legyen kb. 1,5- 2 centiméteres perem ami megfogja a tölteléket.

Krémes eper töltelék:
2 avokádó
1 banán
kb. 5 marok eper ( ha nagyon vizes kevesebb, lassan adagoljuk a krémhez és figyeljük, hogy ne áztassa el)
fél citrom leve
méz
1,5 evőkanál útifű maghéj
2 evőkanál kókuszolaj
Mindent aprítógépbe tettem és krémesre kevertettem.

A torta aljára szeletelt epret fektettem, erre öntöttem a krémes eper tölteléket, majd a tetejét eperrel és kesuhabbal díszítettem.
Kesuhab: 2 evőkanál áztatott kesudió , citromlé, vanília, méz, fél evőkanál kókuszolaj, kevés víz. Turmixoljuk, majd habnyomóból a tortára adagoljuk. Érdemes 1-2 órát pihentetni felvágás előtt.

3 megjegyzés:

ezisén írta...

Hát egy tanfolyam is jó lenne ::)) Nálunk is készült, mert a Gyerekeim és a Menyem is ünnepel ilyenkor, de szétfolyt az egész, azért így is elfogyott mert az íze finom volt de nagyon csúnyácska lett.

ezisén írta...

Pedig ahogy elolvastam pont ez volt a krémben mint nálad (banán avokádó agave szirup utifűmaghéj és kókusz olaj mindez felezve és csokis illetve epres változatban befejezve), igaz én egy kisebb magas falú (8-10 cm) kapcsos formában csináltam.

Sütő Mónika írta...

Lehet nem pihentetted eleget? Nekem 2-3 órát pihizett így a kókuszolaj megdermedt és az útifű maghéj is jól megszívta magát. Persze, ha a tésztának csinálsz peremet nem folyik le róla..., de látod nekem vágni is szépen lehetett. Avokádót és banánt aprítógépbe bekevertem és csak a végén tettem hozzá az epret meg a többit. A lényeg, hogy finom volt, majd a következő összejön!:-D
Pusza