2011. február 13., vasárnap

Teljes kiőrlésű kenyér, gombás zöldség krémmel és almás hajdina kása

Sziasztok!
Van 1 jó hírem! Erőt vettem magamon, és elhelyeztem konyhámban egy mérleget. Szóval az első lépést megtettem, ill. már használtam is, mivel Imrusnak holnapra készül egy Valentin torta, de ez még titok, szóval holnap:-))

Vacsorára ezt a finomságot csináltam...

Teljes kiőrlésű kenyér, gombás zöldség krémmel

Teljes kiőrlésű kenyér:
Turmixgépbe tettem 1 cukkinit meghámozva, sót, 1 kanál aszalt hagymát. Ezt turmixoltam, majd öntöttem hozzá 1 kávédarálónyi őrölt sárga lenmagot, és annyi őrölt mandulát, hogy egy sűrű palacsinta tésztát kapjunk. Ezt fánk szaggatóba öntöttem, fél centiméter vastagon, majd 1 éjszakát aszaltam. Reggel rácsra téve még néhány órát aszaltam. Ha több napra el szeretnénk tenni érdemes teljesen kiszárítani. 

Gombás zöldség krém:
 
Cukkinit felkockáztam, meglocsoltam citromlével, sóztam fűszereztem és 1 éjszakát aszaltam. Reggel kockáztam hozzá paradicsomot és kápia paprikát, és szórtam hozzá 1 kávédarálónyi szárított gombát porrá őrölve. 1 avokádót villával összenyomtam, kevertem hozzá citromlevet, aprított snidlinget és kakukkfüvet és a cukkinis zöldségekhez kevertem.  

Ezt kentem a szendvicsbe, aprítottam rá kelkáposzta levelet, néhány szelet paradicsomot és kápia paprikát.


Végre készítettem hajdina kását. Több blogon is olvastam, hogy mennyire dicsérik, így ki kellett próbálnom. Talán Sophiánál figyeltem fel rá először.

Almás hajdina kása:
2 napig csíráztatott hajdinából 3 evőkanálnyit turmixgépbe tettem, raktam hozzá 2 kis almát összevágva, 2 kis mandarint és fahéjt. Turmixolás után fogyasztható.

Ezt a csodás eszközáradatot a Lidl-be vettem. Festéshez való, de láttam külföldi nyers oldalakon, hogy ilyeneket használnak simításra... és én is ezzel simítottam el a kerek kis kenyerek tetejét. Szép fa nyelük van, kb. 1000 forint volt, gondolom azok az igazi konyhai segédeszközök jóval borsosabb árban vannak...


10 megjegyzés:

Pfiszterné Nagy Erika írta...

Szia Móni,
Nagyon tetszik a gombás zöldségkrém!!
Erika

Sütő Mónika írta...

Szia Erika!
Köszönöm!
Biztos meg lehet csinálni gyorsabb változatban, például, ha kihagyod az aszalós részt, csak akkor a cukkinitól ropogósabb, végül is az se lenne baj.

Vámosi Nóra írta...

Ez a teljes kiőrlésű kenyér nagyon jól mutat, és biztosan finom is. Nemsokára ki is szeretném próbálni.

Sütő Mónika írta...

Finom, hisz csupa jóságból van!
Nekem a mandulán rajta maradt a külső barna héj, de ettől néz ki olyan teljes kiőrlésűnek.

Sophia írta...

Nagyon klassz dolgokat csinálsz, gratulálok az összes recepthez:)
Hogy ízlett a hajdinakása?

Sütő Mónika írta...

Köszönöm!
Meglepően jó volt. Jó laktató kis étel és jól lehet variálni. Most aztán a létező összes gyümölccsel ki fogom próbálni!:-) csak lenne már nyár!

ezisén írta...

A kenyérke hogyan lett ilyen sima mindkét oldalán? én a "felső oldalát" nem tudom így lesimítani. De ezt biztosan kipróbálom, valószínű már este.

Sütő Mónika írta...

Jó kérdés!
Formába öntöttem, levettem a formát és kicsit elsimítottam a tetejét. Tudod mivel???
Lidl-be vettem festő készlethez való spaklit, vagy nem is tudom hogy hívják. Teszek fel róla fotót. Külföldi oldalakon is láttam, hogy használnak ilyet, mint konyhai eszköz és szerintem nincs különbség maximum árban. Ja és még a nyele is fa.
De szerintem késsel is el tudod simítani.

Nagy Szaffina írta...

Ez a teljes kiőrlésű kenyér nekem is új! Én is kipróbálom!

Sütő Mónika írta...

Nekem is új!
Aztán biztos már ezt is valaki, valahol, valamikor, valakivel, valamiért kitalálta...:-)

Remélem nektek is jól sikerül!