Egy ideje erősen érzem, hogy növelnem kell étrendemben a vadnövények számát. Végre ezt megtehetem, itt a tavasz, csak kisétálunk, eltekerünk az erdőbe, és tele van finom, ehető vadnövényekkel. Miért olyan szimpatikus? Mint tudjuk a termőföldek "halottak" a szántással felborították és megölték az ott élő élőlényeket akik a föld minőségéért feleltek és a felszántott csupasz föld a nap káros hatása ellen sem tud védekezni. A földeket, kihasználják, nem pihentetik. Nincs vetésforgó, egy területre sokszor évekig ugyanazt a növényt ültetik. Műtrágyáznak, a műtrágya mit is pótol vissza? Szinte semmit hatóanyagok száma általában 3. A zöldséget, gyümölcsöt, gyomírtózzák, permetezik gomba, tetű.... ellen. A terményt nyersen, éretlenül gyűjtik be. Sokszor napokba, hetekbe telik mire a boltokba kerül, ahol előtte, sütik (pl narancs) vagy vegyszerrel beérlelik... mikor van a legtöbb vitamin egy zöldségben, gyümölcsben? Ha érett. Sok gyümölcs, zöldség napot se lát. És már itt az új veszedelem a génmanipuláció. Nem sorolom, még lehetne, de elszomorít.
Nézzünk inkább valami jót, ami még érintetlen és élő, a természet, az erdők, mezők. Kirándulunk egyet, jól érezzük magunkat és közben több napra elegendő zöldeket gyűjthetünk ingyen. Ezek a növények olyan talajban nőnek ahol még meg van a harmónia, a növények tökéletes együttélése, és a földek összetétele egy csoda. Ezek a vadnövények ebből a talajból gyűjtik össze, amire nekik és nekünk is szükségünk van. Sokszor méterekre lemegy a gyökerük, hisz évekig 1 helyen tanyáznak. A legtöbb növény gyógyít és tisztítja a vért, tele van életenergiával. 2 napja ezeket eszem, iszom és hihetetlen az energiaszintem, amit eddig halogattam, most mindent dalolva megcsináltam, mosolyogva ébredek... :-D
A reggeli vadturmixom :
Lóromból (vagy egyeseknek lósóska) készült. Nem kell megijedni nem annyira savanykás, mint a kerti sóska, inkább olyan spenót jellegű. 2 almát és 1 banánt turmixoltam még hozzá. A férjem is ivott egy jó pohárral.
Az ebédem egy vad saláta volt, ilyen izgalmas ízvilágot salátánál még nem tapasztaltam. A zamatos turbolyától ánizsos ízt kapott... Nos igen ezeket a hozzávalókat a sarki boltban nem lehet beszerezni:-)
Vad saláta:
Zamatos turbolya
Ló sóska
Köszvényfű
Medvehagyma
Jégsaláta
2 aszalt olajban eltett paradicsom plusz az olajból kevés a salátára
1 magyar paradicsom:-)
Sárgarépa
Citromlé
Só
Bors
Mandula
Sajtos aszalt zöldség
(Parlagfű)
Hozzávalókat összevágtam 1 tálba tettem, megkevertem. Megszórtam szárított parlagfűvel. Aki allergiás rá az folyadékba keverve fogyassza, hogy ne tudjanak szállni a részecskéi, pl. teaként is jó. Kutya harapást szőrével!
Dobáltam rá mandulát és sajtos aszalt zöldségeket ( répa, cukkini, kápia paprika, aprítva, leöntve fűszeres magtejföllel, majd megaszalva)
Sárgarépás és medvehagymás krékert ettem hozzá, recept érkezik!
4 megjegyzés:
Reszkess!!! Mert ha Felsőörse költözöl gyakran foglak útba ejteni ::)) ( Balatonfüreden van nyaralónk )
Szép lehetett ez a túra, szégyen de eredeti végzettségemhez képest méltatlanul kevés erdei növényt ismerek, de majd felfrissítem a tudásom.
Olyan szépeket készítettél míg nem voltam, jó őket nézegetni, hát még megkóstolni milyen jó lenne ::))
Gondolhatod hogy megijedtem!:-)))
Jó lesz majd jössz és együtt kotyvasztunk:-)
Igen szép volt és elég jól átalakított, most mindig a növényeket nézegetem és figyelem, melyiket ismerem meg, melyiket ehetem...
Jó hogy vagy!:-D
Szia Móni,
a napokban találtam rá az oldaladra, és olyan érzésem van, mintha rátaláltam volna arra, amit régóta keresek... pedig nem az első nyersblog, amit olvasok, és külföldieket is nézegettem már... Gratulálok a gyönyörűen elkészített étkeidhez, és ahhoz, amilyen szeretettel viszonyulsz a természethez, az élethez... egyben köszönöm is, erőt merítek belőle...
Szia Névtelen,
köszönöm szépen, szívet melengető a visszajelzés,hogy hasznos az oldalam!
Örülök, ha segíthetek és örömöt okozhatok, és ha más is felismeri útját az utamban!:-)
Sok sikert és jó egészséget!
Megjegyzés küldése