2011. április 20., szerda

Paprikás, diós, snidlinges- diós élő nyers sajt /raw cheese/

Már egy ideje terveztem, hogy készítek élő sajtot. Nem is értem miért vártam eddig, hiszen az eredmény valami csoda. Persze itt is óvatosan kell bánni a mennyiséggel, mert sok-sok magból van. Készíthetünk gusztusos élő nyers sajt tálat is az ünnepekre.

Paprikás sajt:

Mandulát áztattam, megpucoltam és kevés vízzel fokhagymával, köménnyel, sóval és pirospaprikával turmixoltam. Jó sűrű állagot kaptam. Ezt formába öntöttem és néhány órát hűtöttem. Kissé puha kenhető krémtúró jellegű sajtot kaptam. Lehet rajt keményíteni, ha teszünk bele 1-2 evőkanál útifűmaghéjat, vagy akit nem zavar az agar-agarral is sűrítheti.

 Diós sajt: 

Mandulát áztattam, megpucoltam és kevés vízzel, sóval, inaktív élesztő pehellyel turmixoltam. Diót késsel apróra vágtam és a krémbe kevertem. Formába öntöttem. Néhány órát hűtöttem. Kissé puha kenhető krémtúrós jellegű sajtot kaptam. Lehet rajt keményíteni, ha teszünk bele 1-2 evőkanál útifűmaghéjat, vagy akit nem zavar az agar-agarral is sűrítheti.

Snidlinges- diós sajt:
Mandulát áztattam, megpucoltam és kevés vízzel, sóval, inaktív élesztő pehellyel turmixoltam. Diót és a snidlinget késsel apróra vágtam és a krémbe kevertem. Formába öntöttem. Néhány órát hűtöttem. Kissé puha kenhető krémtúrós jellegű sajtot kaptam. Lehet rajt keményíteni, ha teszünk bele 1-2 evőkanál útifűmaghéjat, vagy akit nem zavar az agar-agarral is sűrítheti. Formából kivéve oldalába aprított snidlinget nyomkodtam.


8 megjegyzés:

Alma írta...

Kedves Móni!Én is régóta kísérletezgetek növényi sajt készítésével! Köszönöm szépen az ötletet és a receptet, régóta kerestem egészséges és finom nyers sajtot!Üdvözöl, Alma

Alma írta...

ui.: Sajtonként kb.mi a mandulából a szükséges mennyiség? Vajon napraforgóból vagy más magból is jó?

Sütő Mónika írta...

Szia Alma!

12 evőkanál áztatott mandulát használtam, de már 6 kanálból is lehet egy kis kerek sajtot készíteni( kísérletezni elég ennyi is:-).
Napraforgóból is finom, ha dióból készíted, akkor karakteres dió íze lesz.

Alma írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Alma írta...

Köszönöm szépen a választ és a receptet is! Máris ihletet kaptam egy kis medvehagymás nyers sajthoz:)))

ezisén írta...

Gyönyörűek ::)) De engem a kenyér izgat ::)) az melyik fajta ? Olyan kis foszlós a képen.

Sütő Mónika írta...

Káposztás kenyér. Egyszer már javasoltam Neked...de ez szezámmaggal és napraforgóval van csinálva, na meg kevés őrölt arany lenmaggal...

ezisén írta...

Igen emlékszem, de nem próbáltam. Itt az ideje. Keresem a receptet ::))