2011. február 10., csütörtök

Sós torta, krumplipüré és barátfüle:-)

Sziasztok! 
Végre csend és nyugalom. Emmácska alszik. Megvolt az esti közös mese, imádkozás és szeretgetés! Szeretem ezeket az esti szertartásokat.

Annyira jó, hogy napok óta ilyen csodás idő van.!Ma kiteregettem a teraszra:-) Remélem így marad és hétvégén megint lehet nagyokat sétálni. Imádom a természetet. Kikapcsol és feltölt.

Ma megint készítettem 1-2 újdonságot. Ebédre zeller krémleves volt, ilyet már csináltam, szóval a recept valahol a blogomon megvan. Másodiknak krumplipüré készült, aminek mondhatni köze nincs a krumplihoz. Talán Viktóriáéknál olvastam, hogy karfiolból készítettek, gondoltam én is kipróbálok valami hasonlót. Aztán e mellé készült egy sós torta uborka krémmel.

Ja igen és még édesség is kreáltam, barátfülét:-)

Sós torta:
Fogtam egy kicsi csatos torta formát, és az aljába készítettem egy ropogós sós magos alapot. 1 zacskónyi mandulát áztattam, szárítottam majd megőröltem. Aprítógépbe tettem 1/2 cukkinit, 2 szelet kápia paprikát, sót, aszalt hagymát, 3 datolya paradicsomot,citromlevet, és egy kávédarálónyi őrölt sárga lenmagot aprítottam, majd a mandula darálékkal összekevertem. Ha nem tészta állagú lehet kicsit vizezni, lényeg, hogy összeálljon. A tésztát a formába nyomkodtam, oldalt 2-3 centis plusz peremmel. 1 éjszakát aszaltam, úgy, hogy oldaláról a csatot levettem. Ropogós lett és finom sós keksz jellegű ízű:-)
Alját megkentem fél centi vastagon uborka krémmel.

Uborka krém:
Turmixgépbe tettem 1 avokádót, 1/4 kígyó uborkát, citromlevet, fokhagymát 5 csepp stíviát, sót.
Erre jött a töltelék.
A töltelék is aszalódott 1 éjszakát. Géppel reszeltem, karfiolt, cukkinit, kápia paprikát, sárgarépát. Ezt összekevertem, tettem hozzá szeletelt gombát és bepácoltam olíva olajjal, citromlével, sóval, szója szósszal piros paprikával és kevés indiai fűszerrel. Egy éjszakát aszaltam. Sütire kanalaztam elsimítottam.

Uborka krémmel ki is lehet díszíteni. Balra fent a 2 szelet testvéremnek készült, persze anyunak is vittem.
Na igen és a bűvös krumplipüré. Nekem annyira nem jött be, talán azért is mert nem vagyok oda a karfiolért nyers állapotában, de ha már pácolva, vagy aszalva van veszít jellegéből, gyengébb lesz így szeretem. Lehet megpróbálom, pácolt karfiolból legközelebb. Minden esetre a kinézet és az állag nagyon ott van! Ja is anyu meg kész volt tőle, szerinte nagyon finom volt...

Krumplipüré:
1/4 fej karfiol. Felét turmixgépbe tettem citromlével, vízzel, sóval 1 zöldség gyökérrel. Fokhagymát, aszalt hagymát, sót és bio vegetát, 1 almát tettem hozzá. Kevés sáfránnyal színeztem. Amikor ezt jól összeturmixoltam a maradék karfiolt beletéve besűrítettem. Snidlinget kevertem hozzá.

Barátfüle:))))
Na ez megint csak közben derült ki mi is lesz???
Elkezdtem valamit és ez lett belőle...

Barátfüle:
Tésztája banán és mandula turmixolva pici fahéjjal. A tésztát fánk szaggató formába öntöttem egyesével egymás mellé olyan fél centi vastagon. Egy éjszakát aszaltam, így a teteje megszáradt, az alja még ragacsos volt. Megfordítottam, a közepére tölteléket tettem majd félbehajtottam és szépen összeragadt. Így is fogyasztható, de akár tovább is lehet aszalni. Felébe élő lekvárt tettem , ami áztatott datolyából és mazsolából, citromléből és héjből készült, felébe pedig kókusz krémet. Kesudió turmixolva vízzel, mézzel, kókusszal.
Tálalásnál megszórtam fahéjjal. Vaníliás mag tejföllel meglocsolva fő ételnek is tökéletes, én csak desszertnek készítettem.

5 megjegyzés:

ezisén írta...

Holnap jön az én Emmácskám is, és itt lesznek hétfőn délutánig. Sőt a lánykám is hazarepül, megyünk vele szombaton ruhapróbára az esküvőjére ::)) Így ma délben befejezem a munkáimat hétfőn délutánig. Átváltok Mama Nagyanya üzemmódra. Magamnak egyszerűbb dolgokat tervezek (bevallom igazából azokkal működök jól), de nyers édességek csoki, torta, az biztos lesz. Meg sok séta és szeretgetés. Ilyenkor Emmát kézről kézre adjuk ::))

Nagyon érdekes a kapcsolatunk mert az anyukáját kezeltem shiatsu-val mikor Emmát várta. Hátát kereszt csonti részt, lép meridiánt stb.Persze a kezem a pocakra is rátettem hogy a mami töltődjön, és Emma is mindig a kezem alá gömbölyödött ::)) fantasztikus érzés volt, mindig megkönnyeztem.
Olyan érdekesen más ez a Nagyanya-Unoka viszony, talán azért mert a Gyerekeimet még mindig csiszolgatni szeretném valami mély genetikai kód miatt, pedig tudom hogy tökéletesek és csodásak úgy ahogy vannak. Emmát meg nem akarom csiszolgatni, erre ott vannak a szülei, őt csak csodálni szoktam úgy ahogy van ::))

Sütő Mónika írta...

De jó! A legfontosabb a család, és nincs is jobb, mint együttlenni a Szeretteinkkel!

Bárcsak tényleg jó idő lenne, hogy nagyokat sétálhassatok! Esküvő, ruhapróba, jaj de izgalmas! Ez olyan különleges, felejthetetlen időszak!
Csináljatok csak a Manóval finom turmixokat, jégkrémet. Az én Emmám is kérte a jégkrémet, csinálok is egyet, hogy mire jön az oviból legyen.

Tündérek a gyerekek. Ők még úgy tudnak szeretni és hinni és....tudod igen ide kéne visszafejlődnünk, ebbe a csodás teremtő állapotba!

Bizony mondják, hogy a Nagyiság más mint az Anyaság, itt már a "felelősség" a szülőé, hogy hogyan tudja csiszolgatni a kis gyémántot.

Akkor biztos szuper hétvégéd lesz, találjatok valami csodás ruhát és nevessetek sokat:-)

De jó neked!
Köszönöm, hogy ezt megosztottad, nagyon jólesett!
Puszi

Nagy Szaffina írta...

Barátfüle, "kutyafüle"! Megint milyen jót csináltál!!!

Vámosi Nóra írta...

Nagyon guszta minden, és jaj, de szívesen végigkóstolnám! Ez a barátfüle meg nagyon szíven talált, fantasztikus lehet. Gratulálok!

Sütő Mónika írta...

Köszönöm Szaffina!
Amikor elkezdtem nyersen enni úgy éreztem kevés étel közül tudok csak választani, hogy szinte mindennek saláta jellege lesz...de nem, így is lehet változatos ételeket készíteni! Ha valakinek azt mondom, hogy nem eszek húst, néz rám nagy szemekkel, hogy akkor mit eszek??Ha megmondanám, hogy kb.80% nyerset eszem, hát...

Szia Nóra!

A nagymamim csinált mindig barátfülét, szerette a tésztákat:-) már fentről nézi, hogy mi mennyire máshogy csináljuk...
Köszönöm, ez valahogy tényleg sikerült:-)

Kedves tőled, hogy feltetted a blogodra a baconos tekercsem! Sokan megnézték. Köszönöm!