Egy kedves barátom kért meg, hogy készítsek a barátnőjének egy nyers szülinapi tortát. Hát persze, hogy örömmel vállaltam! Én sem szívesen eszem cukrászdából érkező süteményt, ami noha külsőleg igazán csábító tud lenni, de az íze és a tartalma már nem annyira. Barátaim is vegetáriánusok, se hús se tojás nem kerül ételeikbe, és egy ideje, amióta blogom is van a leglelkesebb követőim közé léptek:-) Mivel szeretik a csokit és a meggyet, ezek lettek a fő alapanyagok. A torta hasonlít arra amit Valentin napra készítettem. Kicsit izgultam, hogy jól sikerüljön! Kaptam én is egy szeletet és kellően édes és finom lett:-) I'm happy !
Csokis-meggyes torta:
Alap:
4 evőkanál zabpehely kávédarálóban aprítva
7 evőkanál mandula
3 evőkanál napraforgó
7 datolya, vagy 6 kanál mazsola
7 csepp stivia
csipet só, fahéj
1 citrom héja reszelve
1 kanál kakaópor
Meggy krém:
6 datolya
550 gramm meggy
1 evőkanál psyllium husk (útifűmag héj)
fahéj 1 kávéskanálnyi
2 kanálnyi mazsola
7 csepp stivia, plusz méz ha nem elég édes
Csoki krém:
1,5 avokádó
2 kanál kókusz olaj
kicsi vanília
csipet fahéj
3 kanál kakaópor
édesítés lehet juhar sziruppal, mézzel, stiviával
Elkészítés:
Az alaphoz valókat aprítógépbe tesszük és jól összedaraboljuk. Csatos tortaformát használtam, a mag tésztát az aljába nyomkodtam, tetejét kanállal elsimítottam. Erre szórtam 1 kanál mazsolát, hogy a felesleges nedvességet beszívja.
A meggy krémhez 250 g meggyet aprítógépbe tettem, az 1 kanál mazsolával és a többi hozzávalóval. Jól összedolgoztattam a masszát, majd a maradék meggyet kanállal a krémhez kevertem. (Fagyasztott meggyből készült, amit kiolvasztottam, lecsepegtettem. )A krémet a formába öntöttem és egy kanállal elsimítottam a tetejét. Nekem 1 éjszakát így a hűtőben pihent, de néhány óra is elég, hogy szépen összeálljon. Az alja csodás lett a meggy nem engedett levet...
Reggel turmixgépbe tettem a csoki krém hozzávalóit, és addig turmixoltam egy kevés vízzel amíg szép homogén nem lett. Sokszor 1 műanyag kanállal lenyomkodtam a krémet a késekhez és ismét turmixoltam. A krém egy részével a torta oldalát körbe kentem, a maradék krémet habnyomóba töltöttem és ezzel díszítettem a tortát.
8 megjegyzés:
Szia Mónika!
Köszönöm a válaszodat. Azt hiszem mindkettő változatot ki fogom próbálni, mert meg kell találjam a családom szája ízének megfelelő ízvilágot:-)
Csodásan néz ki a torta, azt hiszem ezt is ki fogom próbálni. Többször felmerült bennem egy kérdés, remélem tudsz válaszolni: Gyakran használsz alapanyagként datolyát. Érdekelne, hogy hol szerzed be és milyen termék, mert "felénk" csak olyat találok, amit glükóz szirupos áztatás után aszalnak és ez nyilván nem az igazi, eddig megpróbáltam behelyettesíteni, a mazsola tűnt a legegyszerűbbnek. Mit gondolsz?
Ez már megint gyönyörű !!! Örülhetett az ünnepelt.
Szia Edit!
Jó ötlet, mert ízre mindegyik más...
A mazsola tökéletes datolya helyett.
A tálcás datolyák általában cukrozottak, én zacskósat szoktam venni, fél kilós kiszerelésben Kalifa névre hallgat és Spárba, Tescoba is van.
SzEra!
Köszönöm!
Bizony nagy meglepi volt! Munkaidő alatt érkeztünk és egy nyers torta, na ilyen ajándékra nem számít az ember!:-D
Szia Monika.
Megszeretnem kerdezni ha kihagyom apsyllium husk (útifűmag héjat) az nagy gondott okoz. Meg probalom beszerezni de ha nem sikerul, akkor felek a torta nem lesz jo. Koszonom a valaszodat ellore is.
Kati
Szia!
Jó lenne ha lenne, mert az zselésít illetve szívja fel a felesleges folyadékot. Nagyon egészséges, jót tesz a beleknek, a legtöbb drága béltisztító részben ebből áll.
Ha nincs, tanácsolom, hogy készíts 1-1,5 centis peremet körben a tésztának, így ez megtartja a meggyet. Ha a meggyeket nem teszed aprítógépbe, hanem csak lecsepegteted, esetleg kinyomkodod nem enged annyi levet, mint ha aprítógépeznéd. Ha nincs gondod a zabkorpával tehetsz a tésztára a meggy alá, az is felvesz a nedvességből. A csokikrémet akár kenheted az egész tetejére is így a meggyek közötti üregeket is kitölti, a végén meg tehetsz rá mintának még meggyet...
Sok sikert!
Majd írj milyen lett:-)
Koszonom szepen. Az agar agar erre nem jo?
Kati
De igen, jó!
:-D
Nem gondoltam volna, hogy az van otthon...attól is szuper zselés lesz.
Megjegyzés küldése