2010. december 25., szombat

Csírák a konyhában

görög széna és napraforgó

hajdina
lucerna

Télen kicsit nehézkesebb friss és bio zöldhöz jutni. Nos ezt csíráztatással könnyen meg lehet oldani. Nem is kell hozzá profi csíráztató tál, elég egy befőttes üveg meg a tetejére egy háló, vagy nejlon zokni rágumizva. Az ember csak beleteszi a magokat, napi 2x leöblíti és cserébe néhány nap alatt ott a finom élettel teli kis növény. 







































































Búza csíra - a zöldek királya
Vitaminok: A, C
Ásványi anyagok: kalcium, magnézium, foszfor, nátrium, kálium, vas, kén,
kobalt, cink, klorofill 70 %-ban
A leatrile (B17 vitamin) pusztítja a rákos sejteket. A klorofill segíti a vér oxigén szállítását a sejtekhez, egyensúlyban tartja a vérnyomást, tisztítja a májat, elősegíti a vércukor szinten tartását, karban tartja a rossz emésztést, növeli a radioaktív sugárzás elleni védelmet. Gyulladásgátló, baktériumölő hatású, hurutoldó, erősíti az idegrendszert, de még potencianövelő hatása is ismert.





Hajdina csíra
Vitaminok: E, C, B-komplex
Ásványi anyagok: vas, kálium, foszfor
Igen magas a fehérje tartalma, méregteleníti és erősíti az immunrendszert. A riboflavin és a rutin az agyműködést segíti, magas lecitin tartalma az érfalakon keletkezett lerakódásokat bontja. Rendszeres fogyasztása vegetáriánusoknak ajánlott.

Lencse, borsó, babfélék csírája
Vitaminok: A, C, B-komplex, E
Ásványi anyagok: vas, kalcium, foszfor
Ahogy mondani szokták "jó a szívnek" - kitisztítják a vérből az LDL ( káros koleszterin)t. Magas a rost-, fehérje-, aminosav-tartalma, fog és immunerősítő, szabályozza az inzulinszintet. Komplex cukrot tartalmaz, amit a vastagbél baktérium megtámadnak, és e folyamat következtében gázok keletkeznek - a rendszeres fogyasztók már ismerik. Igen magas a vastartalma, mely segíti a vérképzést. A bennük levő ligázok és proteázinhibitorok erősen rákblokkoló anyagok: a ligázok felveszik a küzdelmet a mell- és vastagbél rákkal, a proteázok megelőzik az egészséges sejtek rákossá alakulását.

Lucerna csíra - alf-alfa
Vitaminok: A, C, B, B12, D, E, K
Ásványi anyagok: vas, foszfor, kalcium, mangán, kálium
Olyan ásványi sókat tartalmaz, mely lúgosítja a vért - candida fertőzésben szenvedők figyelem. Rostja lelöki a koleszterin-lerakódásokat az erek faláról, szaponintartalma feloldja azt. Magas klorofill-tartalma miatt a szív és érrendszeri betegségben szenvedőknek különösen ajánlott. A mangán csökkenti a vércukorszintet. B12 - vitamin a vérszegénységen segít, K-vitamin pedig megelőzi a vérrög (thrombus) kialakulását, csökkenti a vérzéseket .A benne levő rengeteg növényi hormon az ösztrogén hatásával egyenértékűen segíthet a mellrák kialakulásának megelőzésében, elviselhetővé teszi a változókor (klimax) kellemetlen tüneteit. Szoptatós anyáknál serkenti a tejelválasztást. Vastagbélgyulladásban szenvedők gyógytápláléka, roboráló hatású. Magas a proteintartalma, 8 emésztő enzim is található benne. Specialitása: az L borostyánkősav, amely a kötőszövetek rugalmasságáért felelős - fogyókúrások és prosztata-megbetegedésre hajlamos férfiak figyelmébe ajánljuk.

Mustár csíra
Vitaminok: A, B1, B6,
Ásványi anyagok: kálium, vas, foszfor, folsav
Emésztési problémákra, epe- és májbántalmakra, székrekedés, felfúvódás ellen.Elősegíti az izzadást, íly módon lázcsökkentő lehet megfázás, influenza esetén. A hörghurut is gyógyítható segítségével. Serkentő, stimuláló hatása oldja az izomfájdalmakat, élénkíti a keringést. Tisztítja a vért, jó hatással van a bőrkiütésekre. Külsőleg borogatásra is használják, csökkenti a fájdalmat és a gyulladást.

Napraforgó csíra
Vitaminok: C, D, E, A, B
Ásványi anyagok: foszfor, kalcium, vas, fluor, cink, kálium, jód, magnézium, mangán, réz
Az összes aminosavat tartalmazza (fehérje 30%(, tisztító, méregtelenítő, vízhajtó, újraépítő hatású. Magas rosttartalma az egészséges bélflórát táplálja, segíti a bélmozgást (bélperisztaltika). Foszfor és kalcium szükséges az ép fogakhoz, csontokhoz, a zsírok, szénhidrátok emésztéséhez, a szövet és izomtónushoz. A vas, a vörösvértestképzéshez, a réz a vas felhasználáshoz szükséges. Klorofilltartalma segíti a vér oxigénszállítását a sejtekhez. A jód a pajzsmirigyhormon alkotórésze, valamint elengedhetetlen az idegsejtek működéséhez. A magnézium segíti az izom-, agy- és a tüdőszövetek munkáját.

Retekcsíra- természetes antibiotikum
Vitaminok: A, B1, B6
Ásványi anyagok: kálium, vas, foszfor, folsav
Tisztító, méregtelenítő, immunerősítő. Elősegíti a felesleges nyálka eltávolítását, tisztítja a légzőszerveket, megfázás esetén megszünteti a homlok-, orrmelléküreg dugulását, segít a köhögésnél, asthmánál. Hatásos vizelethajtó, tisztítja a húgyvezetéket, húgyhólyagot, vesét, segít egyes vese-, epekövek eltávolításában. Kis mennyiségben étvágygerjesztő, a bélben rothadásgátló, antiszeptikus hatású. Készíthetünk belőle frissítő lábfürdőt, pakolás formájában csökkenti a reumatikus fájdalmakat. Magas foszfortartalmú vegyületei elmulasztják a pattanásokat, tisztítják, szépítik a bőrt.

Vöröshagyma csíra- természetes antibiotikum
Gazdag klorofillban, megújítja, kitisztítja a véráramot, a májat. Pusztítja a kártevő egysejtűeket, minden penészesedésnek, gombásodásnak ellenáll. Antiszeptikus, vírus-, gomba-, élősködő-, mikrobaölő. A legszélesebb spektrummal rendelkezik valamennyi ismert mikrobaölő hatású anyagok közül. Nyálkaoldó (allicin) tartalmának köszönhetően kiváló gyógyszere a megfázásnak, influenzának, és még izzasztó hatású is. Pozitív környezetet biztosít a hasznos baktériumoknak, miközben kiűzi a kórokozókat a belekből.

Vöröshere csíra
Tartalmazza a mirigyek normális működéséhez elengedhetetlen összes nyomelemet. Jótékony hatású epe-, máj- és cukorbetegeknek. Energetizál, magas ásványi anyag tartalma miatt termékenység fokozó. Kalcium és L borostyánkősavtartalma közelítia lucerna csíráét. Nyugtatja az idegrendszert és a gyomrot, nyák- és görcsoldó, gyulladáscsökkentő.
A XIX századi orvosi leírásokban a torok- és a gyomorrák gyógyszereként vált ismertté.

Vöröskáposzta csíra
Vitaminok: A, B6, C, U
Ásványi anyagok: jód, kén, kálium, vas, klorofill, kalcium
Táplálja a bőrt, tisztítja a vért, javítja a látást, jót tesz a csontoknak, fogaknak, mirigyeknek. Rendben tartja az emésztést, rendszeres székletet biztosít. Fekélygyógyító U vitamin van benne. Kalcium tartalma megegyezik a tej kalcium tartalmával. Gyulladáscsökkentő, glükozilonátok nevű vegyületcsoportja megakadályozza a rák kialakulását. A rákos daganatok növekedésének egyik ellenszere, az indolnak nevezett vegyülete révén, tartalmaz még daganatnövekedést blokkoló enzimeket is. Leghatásosabb a vastagbél és gyomorrák legyőzésében, de segít a prosztata- végbél-, tüdő-, valamint hólyagrák gyógyításában.

Zsázsa csíra
Vitaminok: C, E , A- ß- karotin - (antioxidánsok)
Ásványi anyagok: klorofill, szelén
Rendszeres zsázsa csíra fogyasztással megelőzhető a szívinfarktus. 80%-ban tartalmaz telitelten zsírsavakat, amelyeknek jelentőségük van a szív- és érrendszeri betegségeknél. Magas E vitamin (1200mg/kg) tartalma értágító, alvadás gátló hatású. A klorofill tisztítja, megújítja a vért. Vizelethajtó, egyben vérnyomáscsökkentő is. Az antioxidánsok (A, C, E,-vitamin, ß- karotin és a szelén( erősítik az immunrendszert, késleltetik az öregedést, olyan anyagok, amelyek más anyagok oxidációját megakadályozzák a szervezetben. Csökkenti a gyulladást, segít a mellrák és a vastagbélrák megelőzésében. Nem utolsósorban afrodiziákum, növeli a férfierőt.

Nincsenek megjegyzések: