2010. december 13., hétfő

Tudtad?

Tudtad azt, hogy a bőrön át kétszer olyan könnyen szívódnak fel a veszélyes anyagok, mint a tápcsatornán keresztül, ezért van egy olyan mondás, hogy "biztonságosabb lenne a kozmetikumainkat megenni, mintsem magunkra kenni"?
Tudtad azt, hogy az OSHA (Occupational Safety and Health Administration) laboratóriumában 1988-ban végeztek egy elemzést, ahol egészségbiztonsági szempontból bevizsgálták a kozmetikumokban található 3.000 leggyakrabban előforduló hatóanyagot, és úgy találták, hogy  vizsgált anyagok 1/3 súlyosan mérgező, meddőséghez vezethet, biológiai elváltozásokat, daganatokat okozhat, bőr és szemirritáló hatású?
Tudtad azt, hogy a nemrég elhunyt Edward Kennedy szenátor 1997. szeptember 5-én levélben hívta fel az akkori elnök, Bill Clinton figyelmét a vizsgálat eredményeire, mondván "... már 10 éve tudjuk, hogy kozmetikumaink minden harmadik alkotóeleme mérgező, mégsem tettünk eddig semmit!"?
Tudtad azt, hogy a zöld szervezetek nagyon komolyan szabályozni akarták a kozmetikai iparban használt anyagok bevizsgálását, de a vegyipari lobby hatására ez a törvénytervezet nem került elfogadásra, ezért a vegyipari cégeknek a mai napig nem kell bizonyítaniuk, hogy az általuk előállított vegyületeknek sem az egészségre, sem a környezetre semmiféle káros hatása nincs?
Tudtad azt, hogy a WWF, a REACH nevű kezdeményezés keretében, számos uniós állampolgár, köztük 14 uniós környezet- vagy egészségügy miniszter vérét analizálta Brüsszelben, és a vizsgált 103 vegyi anyag közül 25 káros anyagot minden egyes vérmintában kimutattak?
Tudtad azt, hogy ma már a mellrákosok 25%-a férfi, ami nagy valószínűséggel összefüggésbe hozható az izzadság-gátló dezodorokban alkalmazott alumínium vegyületekkel?
Tudtad azt, hogy ugyanazzal a habképző tenziddel mosol hajat, mint ami a mosóporokban és az autósamponban is a tisztító hatásért felelős?
Tudtad azt, hogy nagyon sok kozmetikai termékbe különböző néven nevezett kőolajszármazékokat tesznek bele és így gyakorlatilag kőolajat kensz a bőrödre, amikor ilyen terméket használsz?
Tudtad azt, hogy a szintetikus színezékek vagy illatok, ami gyakorlatilag minden egyes kozmetikai termékben megtalálhatóak, szintén károsak a szervezetedre?
Tudtad azt, hogy a napvédő krémekben használt mesterséges fényvédőszerek némelyike UV sugárzás hatására rákkeltő vegyületté alakul át?
Tudtad azt, hogy mindezeket a veszélyeket viszonylag könnyen elkerülheted, ha egy kicsit odafigyelsz és Tudatos Vásárlóvá válsz?
www.antalvali.com

Nincsenek megjegyzések: